Поради батькам

Цінні поради для наших батьків

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ В ДИТЯЧОМУ САДКУ

Вдома, в школі або в дитячому садку, особлива увага повинна приділятися харчуванню дітей. Якісне харчування може підвищити успішність і енергійність, допомагає зміцнити здоров’я, поліпшити самопочуття. Складаючи меню для наших учнів, ми стежимо за різноманітністю продуктів і страв, їх якістю і збалансованістю жирів, білків і вуглеводів. Ці прості принципи допомагають дітям залишатися веселими, енергійними та здоровими. Ми відповідально ставимося до дитячого меню і хочемо, щоб в кожному будинку до харчування ставилися також уважно.

 

РЕЖИМ ДНЯ — ЗАПОРУКА ПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Говорячи про здоров’я і корисні звички, найголовніша умова — правильний режим. Продуманий і постійний графік дня позитивно впливає на людей будь-якого віку. Для малюків режим дня обов’язковий:

  • режим раціонально розподіляє навантаження протягом дня і допомагає не перевтомлюватися;

  • це допомагає дітям легше орієнтуватися в часі та вчитися планувати;

  • графік привчає дітей до дисципліни та самостійності;

  • діти, які строго дотримуються режиму дня, рідше хворіють і мають більш стабільну психіку;

  • прийоми їжі в означений час призводять до того, що людина звикає і встигає зголодніти до цього часу.

Розклад допомагає і батькам, і вихователям, і дітям. При добре складеному режимі та відповідному меню, дитина буде краще засвоювати інформацію в першій половині дня, відчувати себе повним сил і енергії до самого вечора і повноцінно відпочивати вночі. Привчати дітей до графіка найкраще до приходу в дитячий садок. Оскільки в будь-якому навчальному закладі є чіткий розклад, діти можуть відчувати додатковий стрес при адаптації, якщо раніше вони не жили за розкладом. Графік для малюків повинен складатися детально, наповнюватися цікавими та активними заняттями. Шаблонне рішення на місяці вперед не допоможе прищепити дитині дисципліну і вже точно не допоможе прищепити корисні звички. У наш розклад завжди включені наступні пункти:

  • час на освіту (в першій половині дня);

  • творчість і гуртки (у другій половині дня);

  • прогулянки (перед обідом або полуднем);

  • фізичні вправи (зарядка, танці, гімнастика);

  • час на їжу (4-5 прийомів їжі);

  • відпочинок та ігри;

  • сон.

Основні прийоми їжі та перекушування — найголовніше в розкладі. При правильно складеному меню, дитина буде зберігати енергійність протягом усього дня, а значить не буде перевтомлюватися і вередувати. У меню обов’язково 4-5 прийомів їжі, але це не означає, що малюка будуть примушувати їсти. Якщо ви зіткнулися з тим, що вдома дитина неохоче їсть — постарайтеся проаналізувати, чому дитина не встигає зголодніти. Часті причини, за якими дитина повністю або частково відмовляється від основних прийомів їжі:

  1. Безконтрольні перекушування протягом дня. Можливо, дитина постійно просить щось смачне або п’є калорійні напої. Не перебивайте апетит і не заохочуйте такі перекуси.

  2. Дитина проводить дні малорухливо. Щоб зголодніти, малюк повинен витрачати енергію. Якщо весь день пройшов без активностей — не дивно, що у нього буде поганий апетит.

  3. Занадто великі порції. Якщо дитина з апетитом їсть сніданок, але відмовляється від обіду — може, вона просто переїдає. Спробуйте зменшити порції.

  4. Неулюблені страви. Якщо дитина ігнорує одні й ті ж страви, наприклад через силу їсть суп — спробуйте новий підхід. Можна готувати крем-супи, пробувати нові рецепти. Поцікавтеся у малюка, можливо він знає, чим йому хотілося б замінити неулюблену страву. Швидше за все, він не запропонує корисну альтернативу супу, але у вас буде грунт для обговорення і ви зможете прийти до компромісу.

Перший час потрібно прислухатися до потреб малюка і злегка коригувати час прийомів їжі орієнтуючись на те, коли приходить відчуття голоду. У нашому дитячому садку уважно ставляться до смакових уподобань дітей і побажань батьків. Обов’язково повідомте вихователям, якщо у дитини є алергії або якщо він не вживає будь-які продукти.

 

ЇЖА ПОВИННА БУТИ РІЗНОЮ

Ми завжди дотримуємося принципу різноманітності харчування, тому в дитячому садку малюки їдять із задоволенням і отримують все необхідне. Найчастіше, проблема одноманітності харчування зустрічається саме вдома. Більшість батьків при складанні дитячого меню використовують обмежений перелік корисних для дітей продуктів і страв. Важливо пам’ятати, що різноманітність продуктів це основа здорового харчування. Будь-який продукт стане шкідливим, якщо харчуватися тільки їм. Тому не бійтеся експериментувати та пробувати впроваджувати в меню щось нове. Шукайте рецепти корисних альтернатив улюблених страв і не забувайте про достатню кількість клітковини. Зазвичай, у багатьох сім’ях прийнято завжди їсти на сніданок одне і те ж: вівсянку, яєчню, бутерброди та подібні «звичні» блюда. Приблизно також йдуть справи і з іншими прийомами їжі: в меню, як правило, зустрічається до 5-ти видів супу і стільки ж варіацій вечері. Не обов’язково повністю міняти свої звички, але харчуватися необхідно, особливо дітям. Наприклад, якщо ви звикли їсти на сніданок кашу, спробуйте каші з інших круп і нові способи приготування. Дітям корисно їсти каші на молоці, до них можна додавати сезонні або заморожені фрукти та ягоди, горіхи, сухофрукти. Спочатку здається, що скласти корисне і різноманітне меню дуже складно, але насправді, це справа звички. Здорове харчування це не обмеження, а можливість спробувати нові смаки та рецепти з користю для організму.

 

 СПОЖИВАННЯ ВОДИ

Складаючи режим харчування, не можна забувати про питний режим. Дитина повинна випивати достатню кількість води за день. Це допомагає роботі організму, нервової системи, імунітету. Зрозуміло, за воду не приймаються соки, чай та інші напої. Норма споживання у дітей набагато нижче, ніж у дорослих:

  1. Від одного до трьох дітки повинні пити близько двох склянок води в день.

  2. Від трьох до п’яти ; 800 мл (приблизно 3-4 склянки).

  3. Дітям від п’яти років рекомендовано випивати мінімум літр води.

 

Яку воду можна давати дітям?

Вода для дитини повинна бути негазованою, без додавання зайвих солей або мінералів. Вибираючи воду в магазині, перевага віддається тій, на якій вказано «рекомендовано для дітей». В крайньому випадку підійде звичайна вода без газу. В рамки здорового харчування не вписуються солодкі та газовані напої, намагайтеся повністю виключити їх з раціону. Не забувайте, що в йогуртах теж багато цукру, тому краще замінити їх молоком і кефіром. Припустимо невелика кількість свіжих соків, але вони будуть вважатися їжею, а не водою. Свіжовичавлений сік можна подавати як частина основного прийому їжі або перекусу. Не забувайте розбавляти сік водою, так як нерозбавлений сік має високу кислотність і може нашкодити шлунку.

 

ПРИЩЕПЛЮЙТЕ ЕТИКЕТ З ДИТИНСТВА

Усі батьки намагаються навчити малюка не тільки хорошим звичкам, а й хорошим манерам. Виховану людину можна легко розпізнати по його поведінці за столом. Приділяти увагу етикету потрібно з самого дитинства, але робити це треба дуже акуратно, щоб не завдати малюкові психологічну травму. Звичайно, не можна очікувати від малюка, що він буде з народження їсти як на прийомі у королеви. Діти навіть фізично не відразу зможуть поводитися за столом як дорослі, тому потрібно рухатися від простого до складного. Почніть з таких правил:

  1. Обов’язково навчіть малюка користуватись столовими приборами, в тому числі ножем. Розкажіть, що можна їсти та брати руками, а що не можна.

  2. Коли дитина навчилася справлятися з приладами, навчіть її робити це без шуму і якомога тихіше.

  3. Привчайте за столом сидіти рівно, щоб не спиратися на стіл й тримати руки ближче до себе.

  4. Їсти потрібно обережно над тарілкою, щоб не забруднитися.

  5. Навчіть дитину користуватись серветки або рушниками.

  6. Ввічливість — основа всіх хороших манер. Той, хто готував, обов’язково бажає приємного апетиту, а всі інші повинні подякувати йому за смачні страви після трапези.

Будь-які манери потрібно прищеплювати делікатно, без зайвого стресу. Лаяти або карати дитину за небажану поведінку під час їжі категорично не можна. Краще використовувати заохочення, мотивацію та ігрові прийоми. Наприклад, провести лялькове чаювання, на якому ви зможете познайомити малюка з правилами застільного етикету. За мотивацію можна запропонувати похід в заклад всією сім’єю.

Раціональне, здорове харчування дитини є важливим щоденним питанням!

В повсякденному харчуванні дитини обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода.

Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.

Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.

Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби).

Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.

Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок (м’ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю.

Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.

Голод – це голос природи, який дає сигнал, що організму потрібна їжа.

Апетит – це звичка, набута людиною протягом життя і проявляється бажанням поїсти внаслідок зміни настрою, певної ситуації, настання становленого часу, впливу виду, смаку, запаху їжі і навіть однієї думки про ту або іншу їжу.

Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру. Телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у кровотворенні (зокрема, його вживання рекомендують при недокрів’ї як джерело заліза). Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа.

Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає „про запас” – під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже необхідна для підтримання здоров’я. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку, жирній рибі (оселедець, скумбрія, сардини), нерафінованій олії. Ці жири знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор). Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок у раціоні може привести до ожиріння (особливо в дитячому віці).

Здоровий раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона допомагає виводити відходи з організму. Вона також надає нашій їжі „об’єму”, підсилює моторику кишечника, нормалізує травлення і допомагає контролювати вагу.

У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи. Організм дитини шкільного віку потребує 1,5 – 2л рідини. Корисно також випивати склянку – півтори джерельної води. За нестачі води в організмі людина відчуває спрагу, з’являється млявість, знижується тиск крові. Якщо без їжі можна прожити більше місяця, то без води – лише кілька днів.

Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б трохи сирих овочів і фруктів.

 

Найпоширенішими з вітамінів є:

– вітамін А сприяє росту, потрібний для нормального зору. Його багато у моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі

– вітаміни групи В необхідні для розумової і фізичної праці. Містяться вони у житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м’ясі

– вітамін С запобігає застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту, лікує цингу. Багато його в капусті, картоплі, помідорах, цибулі, шипшині, часнику, лимонах, чорній смородині

– вітамін D зміцнює кістки, запобігає рахітові. Міститься в молоці, печінці, житньому хлібі, яйцях, риб’ячому жирі

Організм дитини, особливо в період його формування, дуже чутливий до дефіциту вітамінів. При їх нестачі розвивається гіповітаміноз (погіршення самопочуття, швидка втомлюваність, дратівливість, зниження захисних сил організму). Такі стани частіше спостерігаються взимку та навесні, що пов’язано з особливостями харчування у ці періоди. Адже тоді менше вживається свіжих овочів та фруктів та й вміст вітамінів у цих продуктах є меншим, ніж влітку та восени. Тоді добову потребу у вітамінах слід забезпечити змішаним раціоном харчування.

Корисно вживати щоденні вітамінні салати, які доступні кожній сім’ї:

  1. Морква, яблуко, солоний огірок, хрін, зелень петрушки.

  2. Червоний буряк, морква, майонез.

  3. Редька, морква, часник, сметана, зелень петрушки.

На формування м’язової, кісткової, нервової тканин у дітей впливають мікроелементи: калій,кальцій,магній, залізо, йод, фосфор, цинк. Тому у харчуванні мають бути : яблука,абрикоси, вишня, виноград, ананаси, квасоля, огірки, капуста, риба, м’ясо, в яких їх найбільше.

А ще, для здорового харчування важлива особиста гігієна, тому не забуваймо перед кожним прийомом їжі мити руки.

Microsoft PowerPoint Logo 2013 2018Конультація для батьків "Навчаємо дітей безпеці в побуті" 
Microsoft PowerPoint Logo 2013 2018Конультація для батьків "Економічне виховання дітей в сім`ї"

Пам'ятка для батьків "Приклад батьків - кращий взірець поведінки дитини" Переглянути

 

Консультація для батьків "Вивчаємо вірші за допомогою мнемотехніки" Переглянути 

 

Консультація для батьків "Чим цікава народна іграшка?" Переглянути

Microsoft PowerPoint Logo 2013 2018

 

Опікуємося дитиною разом з родиною. Переглянути

 

 

1ш

Консультація для батьків "Профілактика шкільної дезадаптації у дітей старшого дошкільного віку" Переглянути

 

 

1шКонсультація для батьків "Сім порад, як сприяти розвитку дитини" Переглянути

Image
Image
Image
Image

Кількість переглядів

© 2009-2024 by GPIUTMD

Пошук мобільний