Найсвіжіші новини

нашого дитсадка

Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності в СЗДО №6

19.05.2023

Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності в СЗДО №6

Відповідно до вимог Кодексу Цивільного захисту України, наказу Міністерства освіти і науки України від 30.12.2015 №1421 «Про затвердження Положення про Функціональну підсистему навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів діям у надзвичайних ситуаціях (з питань безпеки життєдіяльності) єдиної державної системи цивільного захисту», листів управління освіти Шосткинської міської ради від 10.04.2023 № 01-29/363, департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 23.023.2023 №05-13/1122, Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області від 14.03.2023 №6301/1-1202/6333 щодо проведення Тижнів знань з основ безпеки життєдіяльності у ЗДО з 15.05 по 19.05. 2023 року у закладі проведено Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності.
Метою проведення Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності було поліпшення якості освітнього процесу з питань особистої безпеки та захисту життя дітей; пропаганда здорового та безпечного способу життя серед дітей та батьків; вироблення у вихованців умінь та навичок грамотно і чітко діяти у різних надзвичайних ситуаціях.
До участі в Тижні знань з основ безпеки життєдіяльності було залучено: педагогічний колектив, обслуговуючий персонал, дітей всіх вікових груп та їх батьків.
Освітній процес під час тематичного тижня в умовах воєнного стану здійснювався з використанням дистанційного та змішаного форматів.


При підготовці до Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності проведено ряд заходів:
- ознайомлено працівників СЗДО з нормативними документами з охорони праці, безпеки життєдіяльності;
- перевірено наявність журналів проведення інструктажів з охорони праці та безпеки життєдіяльності, оновлення інструкцій з безпеки життєдіяльності в умовах воєнного часу.
- перевірено наявність інструкцій, пам’яток з питань безпеки життєдіяльності і правил надання першої допомоги постраждалим від нещасних випадків;
- перевірено стан електричного обладнання, приміщень та території, стан пожежних щитів та пожежного обладнання, спортивного та медичного обладнання;
- проведено інтерактивний семінар – тренінг «Формування основ безпеки життєдіяльності дошкільників» для педагогічних працівників закладу;
- складено План основних заходів проведення Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності ;
- розроблені методичні рекомендації та надано консультативну допомогу вихователям щодо планування та проведення тематичних днів Тижня ;
- в методичному кабінеті оформлено тематичну виставку методичної та фахової літератури з питань безпеки життєдіяльності на допомогу вихователям (розробки планування щоденної роботи з дітьми, конспекти занять та різних заходів, демонстраційний матеріал, художньо-літературний матеріал, наочні посібники банк електронних освітніх ресурсів);
- узгоджені плани проведення тематичних заходів музичного керівника та вихователів;
- оформлені куточки з безпеки життєдіяльності в кожній віковій групі;
- розроблено щоденне планування освітньо - виховної роботи з дітьми, яке передбачало проведення тематичних днів «Будь обережним, малюк…»:
1. 15.05.2023 - при виявленні вибухонебезпечних предметі та у разі виникнення надзвичайних ситуацій;
2. 16.05.2023 - на транспорті, автошляхах і залізниці;
3. 17.05.2023 - при виникненні пожежі у квартирі, будинку;
4. 18.05.2023 - під час грози, сильного вітру, шквалів, буревію;
5. 19.05.2023 - під час відпочинку поблизу водоймищ, подорожі до лісу, збирання грибів та лікарських рослин.
В межах Тижня, 17.05.2023 року об 11.00 було проведене практичне заняття-тренінг з евакуації вихованців та працівників закладу по протипожежній безпеці.
Основним завданням практичного тренування була перевірка готовності працівників та дітей до дій при виникненні надзвичайних ситуацій.
До участі в тренувальній евакуації було залучено всіх працівників та вихованців закладу дошкільної освіти. Під час евакуації було відпрацьовано:
- сигнали оповіщення та дії персоналу за ними;
- алгоритм дій адміністрації у випадку виникнення на території закладу пожежі;
- дії персоналу садочка з безпечної та швидкої евакуації дітей.
Евакуація дітей із закладу відбувається кожного разу при сигналі повітряної тривоги, тому, алгоритм евакуації відпрацьований працівниками закладу та батьками досить чіткою. Після сигналу усі діяли організовано, узгоджено згідно інструкції з евакуації та швидко справились з поставленими завданнями.
Під час Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності у усіх вікових групах проведені різноманітні освітні активності як у дистанційному форматі організації освітнього процесу так і при короткотривалих освітніх зустрічах. А саме:
Заняття: «Манять річка і ставок, жовтий тепленькій пісок», «Сильний вітер, шквал і буревій – правила знай і не зівай», «Увага небезпека», «Будь обережним», «Пригоди Колобка», «Люди навколо тебе», «Ми їдемо, ідемо, ідемо», «Грамотні пішоходи», «Побутова техніка приладів», «Казка про Сірник», «Будь помітним на дорозі», «Обережно, вибухонебезпечні предмети», «Вогонь – друг, вогонь - ворог», «Як у берегтися дітям від мін», «Влітку ти відпочивай – про безпеку пам’ятай», «Ми йдемо в весняний ліс», «Безпека на воді», «Пес патрон спішить на допомогу», «Небезпечні явища природи», «Правила безпеки та етикету на ігровому майданчику», «Дари лісу - безпечні і небезпечні».
Освітні зустрічі-розваги «Безпека під час відпочинку поблизу водоймищ, подорожі до лісу, збирання грибів та лікарських рослин».
День здоров’я «Безпека життєдіяльності в природному оточуючому середовищі».
Короткотривалі освітні зустрічі-екскурсії та піші переходи з теми «Будь обережним, малюк, на транспорті, автошляхах і залізниці». Дошкільники мали можливість в умовах безпекової ситуації з педагогами та батьками відвідати залізничний та автовокзали, грали в безпечних пішоходів на пішохідному переході, спостерігали за роботою світлофорів та рухом машин на перехресті доріг.
Моделювання ситуацій: «Допоможи собі і товаришу», «Я знайшов маловідомий предмет», «Мої дії з маловідомим предметом», «Незнайомець пропанує», «Пішоходи на дорозі», «Батьки переходять дорогу в небезпечному місці», «Які гриби можна збирати», «Обережно небезпечні комахи», «Як уберегтися від блискавки», «Обери їстівні ягоди», «Набираємо номер телефону….», «Я мандрую лісом, парком, лугом», «Мене вабить річка».
читання творів дитячої художньої літератури та їх обговорення: Г.Бойко «Сірничок», «Спинився автобус», С.Маршак «Світлофор», «Кицькин дім», казка «Вовк і семеро козенят», казка «Котик і півник», вірш «Вогонь працював у кози у печі», вивчення приказок та прислів’їв , оповідання «Веселі уроки безпеки для слухняних хлопчиків та дівчаток», «Безпека для зайченят, дівчаток і хлоп’ят», «Дорожня безпека для малят», казка «Патрон – собака рятувальник», хвилинки загадок.
Перегляд мультфільмів, електронних освітніх ресурсів та сервісів мережі Інтернет: «Уроки безпеки», «Уроки тітоньки Сови», «Кицькин дім», «Правила дорожнього руху для малят», «Дорожні знаки – азбука для водіїв та пішоходів», «Небезпечні забави лисеняти», «Хай дитина знає, жартувати з вогнем неможна», «Природні та стихійні лиха», «Гриби України для дітей», «Небезпечні забави лисенятка Фреді».
Ігрова діяльність: сюжетно - рольові ігри: «Водії», «Поліція», «Пожежники», «Лікарня», «Сім'я»; дидактичні ігри та ігрові вправи: «Предмети, які без дозволу дорослих не можна брати», «Що потрібно пожежникам для роботи?», «Хто живе поруч із тобою», «Пішоходи і транспорт», «Добре-погано», «Склади потрібний номер телефону», «Безпечне – небезпечне», «Небезпечні знахідки в парку», «Спеціальний транспорт», «Домашні помічники», «Гострі предмети», «Назви правильно», «Знахідки на ігровому майданчику», «Мандруємо дорогою», «Служба порятунку», «Урятуй себе сам», «Що зайве?», «На що схоже?», «Знайди місце, де чатує небезпека», «Що може трапитись, якщо…», «Будь уважним», «Червоний, жовтий, зелений», «Телефонна розмова», «Знайди правильний знак», «Дорожні знаки», «Розкажи про своїх рідних», «Небезпека в лісі», «А ми йдемо на річку»; конструктивно-будівельні ігри: «Безпечні іграшки», «На вулицях міста», «Дорога для машин».
Бесіди (індивідуальні, групові, колективні): «Не знаєш – не чіпай», «Обережно, незнайома людина», «Неслухняні сірники»; «Поводження з небезпечними предметами», «Будь уважним на дорозі», «Небезпечні ігри з електроприладами», «Небезпечні речі навколо нас», «Моя поведінка на дорозі», «Правила поводження з праскою», «Обережно, вибухонебезпечні предмети», «Обережно небезпечні знахідки», «Моя сім'я», , «Пам’ятай свою адресу», «Безпека на дорозі», «Що необхідно знати про електроприлади», «Як виникає пожежа», «Як з’явився вогонь», «Протипожежний інвентар», «Коли вогонь стає ворогом», «А я у ліс ходила», «Небезпечні комахи», «Їстівне - не їстівне», «Лікарські рослини», «Такі небезпечні рослини».
Художньо - продуктивна діяльність: малювання – «Пожежна машина», «Небезпечна цукерка», «Дорожні знаки», «Пожежна машина», «Знаки обережності», «Пилосос», «Небезпечні прилади», «Вогонь друг»; розмальовки – електроприлади, «Обережно, незнайомці» контурні зображення дорожніх знаків; аплікація – «Проїжджа частина», «Попереджувальні знаки», «Безпечний відпочинок в лісі», «Вогонь друг».
Пошуково-дослідницька діяльність: «Вода-пар», «Утвори веселку в стакані».
Формування у дитини дошкільного віку свідомої безпечної поведінки в довкіллі базується на позитивних прикладах у поведінці дорослих. Вихователями всіх вікових груп була проведена така робота з батьками:
підготовлені інформаційні дайджести: «Азбука безпеки», «Правила для населення при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій»;
підготовлені пам’ятки: «Звернення до батьків», «Правила для населення під час виникнення та попередження надзвичайних ситуацій», «Забезпечення особистої безпеки дітей дошкільного віку», «Безпека дорожнього руху», «Безпека в побуті», «Особиста безпека»;
проведено з батьками консультації та бесіди на теми: «Дитина та дорога», «Зробимо свою квартиру безпечною», «Загальні дії при виникненні пожежі», «Діти і телевізор», «Попередження пожежі», «Поведінка батьків – приклад для наслідування», «Дошкільникам про транспорт».
План основних заходів до Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності виконаний у повному обсязі. Діти усіх вікових груп отримали та закріпили достатньо знань, умінь і практичних навичок з безпеки життєдіяльності та на випадок екстремальної ситуації.
На нараді при директору СЗДО були підведені підсумки проведення Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності та намічено подальшу роботу за його результатами в умовах воєнного стану.

Пошук мобільний